Mezőgazdaság

Biztonság és digitalizáció az agrárszektorban

A mezőgazdaság egyik nagy kihívása, hogy a frissen beszerzett új, vagy a régebbi és használt termelőeszköz a legnagyobb rendelkezésre állás mellett a legkisebb üzemi kockázattal, minimalizált kiesési idővel és biztonságosan üzemeljen. Ez viszont modern biztonságtechnikai rendszerek és digitális infokommunikációs technológia telepítése és használata nélkül mára már elképzelhetetlen.

Egyre nagyobb azon tudatos gazdák száma, akik felismerik, hogy a munkagép biztonsága és az infokommunikációs technológiák által nyújtott eredmények kézzelfogható előnyt jelentenek számukra. Ugyanakkor sokan vannak azok, akik még a belépő szintet sem valósították meg: például a traktorok és egyéb termelőeszközök követése és monitorozása, vagy biztonsági oltórendszerek alkalmazása.

Általánosságban elmondható, hogy a magyar mezőgazdaságra még mindig jellemző, hogy csak akkor használ digitális és biztonsági megoldásokat, ha nagyon muszáj. Márpedig egyre inkább muszáj lesz, mert növelni kell a hatékonyságot, főleg abban az esetben, ha ezen akár uniós támogatás is múlhat.

Biztonság és digitalizáció az agrárszektorban