Hajózás, kikötő

Üzembiztonság földön és vízen egyaránt

Nemzetközi és hazai viszonylatban mérve a vízi személy-,- és áruszállítás, a hajós turisztikai üzletág, sőt a budapesti hajójáratok és étteremhajók, valamint a szórakoztató és magánhajózás tekintetében is egyaránt egyre jelentősebb forgalmat bonyolít ezen ágazat hazánk élővizein. A kiélezett versenyhelyzetben a növekvő forgalom magasabb személy- és árubiztonsági, valamint utastájékoztatási rendszerek kiépítésére készteti a kikötő- és hajóüzemeltető társaságokat a forgalom megtartása és növelése, valamint a magasabb szolgáltatási színvonal és ügyfélelégedettség elérése érdekében.

A kikötő- és hajóüzemeltető társaságok fokozott figyelmet fordítanak ügyfeleik pontos tájékoztatására és a jó kommunikációra, egyre jobban bővül a digitális átállás a kommunikáció és a tájékoztatás területén is. Továbbá nagy hangsúlyt fektetnek a hajók és kiszolgáló berendezéseik üzembiztonságára, a kikötők illetékességi határain belül történt események követésére és visszaellenőrizhetőségére, valamint a hajós és kikötői tűzesetek elkerülésére, megelőzésére.

A hajók és kikötők üzemeltetéséhez kapcsolódó egyik legfontosabb előírás, a Kikötőrend, amely a Nemzeti Közlekedési Hatóság jóváhagyásával kerül kiadásra.

Üzembiztonság földön és vízen egyaránt

Mindenki érdekelt abban, hogy a kikötőkben – ahol gyakran több tucat nagyértékű hajó is állomásozhat egyszere – a biztonságot fenyegető tényezők ne merülhessenek fel.

A személy- és utasforgalom szempontjából mindenki a kor követelményeinek megfelelő módon és pontosan legyen tájékoztatva,a tűzbiztonság pedig tegye elkerülhetővé a hajótüzeket. Érdemes tehát a kikötők területén a mozgó és logisztikai tevékenységet ellátó járművek, illetve az egyéb rakodó-mozgató munkagépek számára előírni a legkorszerűbb megelőző biztonsági intézkedéseket.