Hulladékkezelés

Biztonságos járművek a hulladéklerakókban

Minden hulladéklerakó telepet úgy kell üzemeltetni, hogy az üzemeltetésből ne származhassanak környezetszennyező hatások. A tűzeset is ilyen, és ennek bekövetkezésének elkerülése érdekében a legtöbb lerakótelepet üzemeltető nagy hangsúlyt fektet a telephelyének biztonságára. 

A hulladéklerakó üzemeltetéséhez kapcsolódó egyik legfontosabb előírás, az Üzemeltetési terv.

Ennek része - a külön jogszabályok alapján elkészített - Kárelhárítási terv és Tűzvédelmi szabályzat. Mivel senki sem szeretné, hogy egy tűzeset kapcsán a lerakótelepén több 100 négyzetméter álljon lángokban, sok egyéb biztonsági intézkedés mellett a legtöbb, hulladéklerakó telep felelősen gondolkodó üzemeltetje a telepén mozgó járművek, illetve egyéb rakodó-mozgató munkagépek számára előírja a biztonsági tűzoltótechnika járművekben történő kiépítését. Ezzel jelentősen növeli a személyi állomány, a környezet és a lerakótelep fokozott tűzbiztonságát.

Egy járműbe beépített magasnyomású speciális vízköddel oltó, automata motortéri tűzoltórendszer nemcsak hatékony védelmet biztosít, de – mivel az oltóanyag a szabadba kijutva semleges – környezetvédelmi szempontból is megfelelő, valamint biztonságosan használható fokozottan veszélyes környezetben is.

Biztonságos járművek a hulladéklerakókban