Hulladékkezelés

Biztonságos járművek a hulladéklerakókban

Minden hulladéklerakó telepet úgy kell üzemeltetni, hogy az üzemeltetésből ne származhassanak környezetszennyező hatások. A tűzeset is ilyen és ennek bekövetkezésének elkerülése érdekében a legtöbb lerakótelepet üzemeltető nagy hangsúlyt fektet a telephelyének biztonságára. 

Hulladéklerakó üzemeltetéséhez kapcsolódó egyik legfontosabb előírás, az Üzemeltetési terv.

Ennek része - a külön jogszabályok alapján elkészített - Kárelhárítási terv és Tűzvédelmi szabályzat. Mivel senki sem szeretné, hogy egy tűzeset kapcsán a lerakótelepén több 100 négyzetméter álljon lángokban, sok egyéb biztonsági intézkedés mellett a legtöbb, felelősen gondolkodó hulladéklerakó telepet üzemeltető a telepen mozgó járművek, illetve egyéb rakodó-mozgató munkagépek számára előírja a biztonsági tűzoltótechnika járművekben történő kiépítését. Ezzel jelentősen növelve a személyi állomány, a környezet és a lerakótelep fokozott tűzbiztonságát.

Egy járműbe beépített automata magasnyomású speciális vízköddel oltó motortéri tűzoltórendszer nem csak hatékony védelmet biztosít, de – mivel a szabadba kijutva semleges – környezetvédelmi szempontból is megfelel, valamint biztonságosan használható fokozottan veszélyes környezetben is.

Biztonságos járművek a hulladéklerakókban